13 januari 2007

Reinfeldt borde lära sig av Stockholm

Fredrik Reinfeldt betonar att det finns ett starkt stöd för EU-konstitutionen i regeringen. Han vet dock inte hur det är med opinionen. "Ärligt talat vet jag inte om svenska folket kommer ihåg vad konstitutionen är" tänker han högt.

Men se till Stockholm och trängselavgifterna. Motståndarna var i majoritet och politikerna överlät till oss stockholmare att avgöra. Jag var skeptisk till den lösningen, mest för att jag trodde att fossila sär- och egenintressen skulle avgöra till nejsidans favör. Men som vi vet blev det inte så. Vi tvingades att ta ställning, att informera oss och att ta ansvar. Och resultatet blev det ansvarsfulla.

Av detta borde Reinfeldt lära. Låt svenskarna ta ansvar. Med 27 medlemmar i EU är det nödvändigt att metakommunicera om hur vi ska hantera klubben framöver. Det förstår svenska folket. Och om EU-konstitutionen är ett bra sätt att göra det kommer svenska folket att rösta för den. Och röstar vi för den är vi tvungna att stödja den när den är på plats.

Motsatsen, att riksdagsmajoriteten bestämmer över det svenska folkets huvuden, kommer att leda till ett okunnigt, negativt, politikerföraktande svenskt folk. Och så vill vi väl inte ha det?

Inga kommentarer: