11 juli 2007

EU slår sig själv på fingrarna

EU, den där unionen som Sverige är med i sedan 1995, bestämde för fyra år sedan att bekämpningsmedlet parakvat skulle tillåtas i hela territoriet. Parakvat hade varit förbjudit i Sverige sedan 1983 och det med goda skäl. Parakvat är nämligen skitläskigt:

"Plantagearbetare som ofta använder ogräsmedlet parakvat tappar naglar och drabbas av andningssvårigheter. Diarré, yrsel, huvudvärk, näsblod, magont och hudskador är andra exempel på vanliga skador. parakvat är dessutom akut giftigt. Minimalt intag kan leda till döden. Och det finns inget motgift. Förutom hälsoeffekterna på människor påverkar kemikalien också de djur som lever i närheten av besprutade områden. Parakvat kan också ackumuleras i jorden."

Det svenska svaret blev att överklaga beslutet (SNF med flera) och att stämma Kommissionen (Svenska staten). Idag beslutade Europeiska Gemenskapernas Förstainstansrätt (alltså EG-domstolen) att Sverige har rätt och att det var fel att tillåta parakvat.

Vi kan knappast räkna med en stat som är ofullkomlig. Men det är förtröstansfullt att unionen vi valt att vara med i har ett regelsystem som gör att misstag kan påtalas och rättas till.

Så vad säger ni, ska vi inte införa Euron och ha en folkomröstning om den nya konstitutionen snart? Jag hoppas att den senare är bra men så länge våra folkvalda nekar oss att tycka till - med hänvisning till att det är så komplicerat - orkar inte jag lägga kraft på att läsa förslaget. Istället är jag negativ, till förslaget men framför att till de omyndigförklarande moderaterna, socialdemokraterna och... ja det är väl alla utom mp och v?

Inga kommentarer: