10 maj 2007

Lortsverige II

Kan vi avliva myten om att svenskar är särskilt miljövänliga? Vi köper i alla fall de törstigaste bilarna inom EU15. Ironiskt nog är stockholmarna bland de värsta av de värsta. Här, där vi borde klara oss utmärkt med Toyota Aygo, Mini Cooper, Ford Ka, Volkswagen Fox, Fiat Punto, Citroën C1, Volvo C30, Honda Jazz, Renault Clio, Hyundai Atos, Peugeot 107 eller något annat petite, gottar vi oss i soppaslukare. Jag tror till och med att de finns de som klagar över priserna på drivmedel här. Juridiska personer köper också törstigare bilar, munnen är alltså större när man slipper ta notan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heja! Märker att det finns en själsfrände i miljökampen. Läste i morse i .se att det var främst Danderydsbor som körde med soppaslukande bilar. Är det smutskastning?

JCT sa...

Smustskastning eller nedsmutsning? I vilket fall passar det parodiskt väl i en världsbild där några få besuttna suger ut många fattiga.

Nu är det inte riktigt så min världsbild ser ut. Jag tror däremot att det är alltför lätt att hamna i fällan där en stor del av ens resurser används för att visa att man har resurserna. Härav dödsjee... eh stadsjeeparna, de högt belånade mångmiljonvillorna och de dyra krogmiddagarna.

Danderydsbornas (,Stockholmarnas och Lidingöbornas) val av bilar passar hur som helst fint i medialogiken. Det är ju lättare att förstå det faktiska behovet av stort lastutrymme och kraftiga motorer i Gällivare och Dorotea där det transporteras ångande nyskjutna älgar och nyhugget timmer på grusvägar i tid och otid.