14 november 2007

Bilisttips

Min kommentar till brösttonerna kring tisdagens snöfall som på något vis var det offentligas fel:
  • Ta med en påse värmeljus om du måste åka bil. Värme-ljus, ganska lätt att förstå hur de ska användas. Glöm inte tändstickor.
  • Ta med en flaska vatten och en påse aprikoser om du måste åka bil.
  • Ta med en snöskyffel om du måste åka bil. Du kan göra något åt din situation själv och den hjälper om du ska hålla värmen.
  • Du måste inte åka bil så ofta och du kan inte åka bil så ofta om du ska få en vettig framtid (antar att du bara tänker på dig själv).
Och inte bara för att reta alla bilkramare utan också för att öppna ett öga eller två: Miljöpartiets kommentar till Förbifart Stockholm, asfaltsmaffians senaste Orwellska benämning på ett unket fossilt förslag.

Precis som förra året gick det för övrigt alldeles utmärkt - även om det var läskigt - att cykla hem från universitetet genom årets första överrumplande snöoväder.

2 kommentarer:

Kafferepubliken sa...

Det är väl knappast någon överraskning att jag håller med dig om att bilismen borde minska. Men i det här fallet går mina tankar till de stackars resenärer som ville resa med SL, men som på grund av något fel med pendeltågen omdirigerades till ersättningsbussar, som senare fastnade i snön.

Nä, se till att byta majoritet i Stadshuset, Landstinget och Riksdagen, så blir nog även vädret bättre! Plus att vi kanske kan slippa "Förbifart Stockholm"! (Vem vill för resten resa förbi Stockholm?)

JCT sa...

1 (en) procent (0,01) vill resa förbi Stockholm. 99 procent vill antingen resa genom Stockholm, in i Stockholm eller ut ur Stockholm. Den ensamma procenten legitimerar alltså Vägverket att kalla monsterbygget för Förbifart Stockholm. Och att förorda en satsning på 25 000 000 000 budgeterade kronor. "För 2 500 kronor asfalt tack" kan alla svenskar få säga.

Min uppskattning är att 75 procent av alla bilar i Stockholm bara har en person i sig. Om varannan person som idag åker ensam i sin bil skulle börja samåka skulle antalet bilar minska med 0,75 x 0,33... = 0,25. Det är 25 jävla procent. En fjärdedel. Var fjärde bil skulle alltså försvinna, en fjärdedel av alla utsläpp (eller mer eftersom trafiken skulle flyta bättre) skulle försvinna. Och trafiken skulle ha gett sitt bidrag för att minska koldioxidutsläppen för 10 år framåt. Det vore någonting att hänga i julgrannen. Var är tomten? jag måste önska.