26 november 2007

Cykleriet snurrar på i Stockholm

Stockholm är en härlig cykelstad. Stockholm testar röda cykelbanor. Stockholm bygger cykelbanor på Karlavägen och Götgatan. Stockholm ställer ut luftpumpar åt cyklisterna. Stockholm bygger 300 cykelboxar för att göra korsningarna säkrare.

Resultat?
"...Åtgärderna är framgångsrika, cyklandet har ökat kraftigt under perioden och cykelolyckorna har totalt sett minskat på de sträckor där åtgärder genomförts..."

Inte nog med det. Stockholms stad har av Cykelfrämjandets Riksorganisation utsetts till
Årets Cykelfrämjarstad 2007
!

Mikael "was here" Söderlund tog emot priset med orden:
"Det är jätteroligt. Ett härligt kvitto på att vi har jobbat rätt. Nu får vi hålla fanan högt framöver också."
Så det är med förvåning jag läser i tidningen Mitt i Södermalm att den borgerliga majoriteten vill ha bort cykelbanorna på Folkungagatan för att öka framkomligheten för bilar. Det är inte bara ett dumt förslag - det är ju en grön fordonsväxling vi vill ha - det är ett dumt förslag också. Trafikkontoret har nämligen utrett frågan och kunnat visa att cykelbanorna minskat antalet olyckor medan framkomligheten inte har minskat. Förslaget är dessutom dumt eftersom det skulle kosta ett antal miljoner att genomföra.

Nåväl, beslutet har skjutits upp och det finns väl ingen anledning att tro att den borgerliga majoriteten är så dum-dum-dum att den driver igenom beslutet?

Inga kommentarer: